A körömvirág a kertek egyik népszerű dísze, mivel taszítja a szúnyogokat és világos, sárgás színe feldobja a tájképet. A körömvirágból két fajtát különböztetünk meg, melynek mindkettőnek ehetőek a szirmai, de más hatásokat érhetünk el velük. Az egyik gyógyszer, ami nem nagyon ízletes, a másik pedig szebbé és ízletesebbé teszi a salátát, de nem gyógyítja meg betegségeinket. Ügyeljünk arra, hogy azonosítsuk a fajtát, mielőtt el kezdjük használni bizonyos célra.
A Calendula officinalis nem egyezik meg azzal a fajtával, amivel a kertben találkozunk - ezek általában eltérő fajták. A körömvirágok úgy néznek ki, mint a százszorszépek, viszont az eredeti sokkal lazább, míg a dekorációs célokra használt virág szirma sokkal szorosabban fűzöttek. Ha nem vagyunk teljesen biztosak, hogy melyikre is van szükségünk, akkor ne várjunk tőle gyógyhatásokat, mert lehet, hogy csalódni fogunk.
A körömvirágot sokszor használják tinktúraként a különböző sebek, a bőrgyulladások és a fül fertőzéseinek kezelésére, helyileg vagy szájon át alkalmazva. A Marylandi orvosi egyetem szerint 5-10 gramm szárított virágot 15 percig kell forró vízben tartani, majd teaként elfogyasztani. Ez a tea enyhíti a gyomorfájást és a menstruációs görcsöket. Ha a bioboltban vásároltuk a körömvirágot, akkor kövessük a címkén található utasításokat.
A körömvirág nem alkalmazható terhes és szoptató nőknél, valamint azoknál, akik parlagfű allergiában szenvednek. Ilyenkor nem várt mellékhatások léphetnek fel. Fokozhatja a nyugtatók hatását is, ezért ne szedjük őket együtt. Kerüljük a körömvirágot egy közelgő műtét előtt is.
A dekoratív körömvirág szirmai is fogyaszthatóak, de nem rendelkeznek gyógyító hatással. A friss virágokat adhatjuk salátákhoz, köretekhez. Egy kissé kesernyés, de kellemes ízt ad az ételeknek és kiegyensúlyozza az édes ízeket.
A középkorban és utána Angliában igen sok virágot használtak fel az ételekben, például rózsát, az ibolyát és a körömvirágot meglehetősen széles körben alkalmazták. a körömvirágra úgy is tekintettek, mint gyógynövény, így sokszor egészségmegőrzés céljából rejtették az ételekbe. A körömvirág egyébként egy igen jellegzetes és fűszeres ízzel és illattal szolgál, mely a következő receptet is jellemzi. Mindenképpen érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
4 evőkanál körömvirág por vagy a szirmok
3 nagyobb, szabad tartású tyúkból származó tojás
3 púpozott evőkanál bio túró
1 evőkanál porcukor
kis csipet só
kis csipet szerecsendió
1 piskotóalapa
Elkészítési módja
Szedjük le a virágokról a szirmokat és forraljuk fel körülbelül 2-3 csésze vizet. A forró vízbe szorjuk bele azonnal a szirmokat. Néhány perc után szűrjük le. Válasszuk szét a tojásokat és keverjük össze a tojás sárgáját a szirmokkal. Szitáljuk át a túrót és adjuk hozzá a cukrot, a sót és szerecsendiót. Adjuk a szirmokat a túró mixhez. Verjük fel a tojásfehérjét és keverjük bele a keverékbe. Öntsük a masszát kivajazott tepsibe és helyezzük előmelegített sütőbe és süssük 175 fokon körülbelül 25 percen át, amíg át nem sül megfelelően. Csak akkor szolgáljuk meg, mikor teljesen kihűlt.
⅓ csésze olívaolaj vagy saláta olaj
⅓ csésze rizsecet
2 evőkanál körömvirágszirom
2 evőkanál feldarabolt körömvirág levél
1 teáskanál cukor
Jégsaláta levelek
körömvirág levelek és virágok a díszítéshez(nem kötelező)
Elkészítési módja
Vegyítsük az olajat, az ecetet, a szirmokat, a leveleket és a cukrot. Fedjük le az edényt és jól rázzuk őket össze. Öntsük rá ezt a dresszinget a salátára és díszítsük a körömvirág leveleivel és szirmaival.
Bőrbarát bőrápoló, mely az érzékeny, viszketésre, kipirosodásra hajlamos bőr napi ápolására ajánlott. Komplex hatóanyagok, vegán formula.
Aloe verás hidratáló bőrápoló krém kézre, arcra, testre kenve egyaránt. Hidratáló hialuronsavat tartalmaz. Puhábbá és rugalmasabbá teszi a bőrt.
Hipoallergén hatású körömvirág krém hozzáadott természetes növényi kivonatokkal és olajjal, valamint bőrnyugtató allantoin és panthenol hatóanyagokkal.