A körömvirág a kertek egyik népszerű dísze, mivel taszítja a szúnyogokat és világos, sárgás színe feldobja a tájképet. A körömvirágból két fajtát különböztetünk meg, melynek mindkettőnek ehetőek a szirmai, de más hatásokat érhetünk el velük. Az egyik gyógyszer, ami nem nagyon ízletes, a másik pedig szebbé és ízletesebbé teszi a salátát, de nem gyógyítja meg betegségeinket. Ügyeljünk arra, hogy azonosítsuk a fajtát, mielőtt el kezdjük használni bizonyos célra.
A két körömvirág
A Calendula officinalis nem egyezik meg azzal a fajtával, amivel a kertben találkozunk - ezek általában eltérő fajták. A körömvirágok úgy néznek ki, mint a százszorszépek, viszont az eredeti sokkal lazább, míg a dekorációs célokra használt virág szirma sokkal szorosabban fűzöttek. Ha nem vagyunk teljesen biztosak, hogy melyikre is van szükségünk, akkor ne várjunk tőle gyógyhatásokat, mert lehet, hogy csalódni fogunk.
Felhasználási módok
A körömvirágot sokszor használják tinktúraként a különböző sebek, a bőrgyulladások és a fül fertőzéseinek kezelésére, helyileg vagy szájon át alkalmazva. A Marylandi orvosi egyetem szerint 5-10 gramm szárított virágot 15 percig kell forró vízben tartani, majd teaként elfogyasztani. Ez a tea enyhíti a gyomorfájást és a menstruációs görcsöket. Ha a bioboltban vásároltuk a körömvirágot, akkor kövessük a címkén található utasításokat.
Vigyázat!
A körömvirág nem alkalmazható terhes és szoptató nőknél, valamint azoknál, akik parlagfű allergiában szenvednek. Ilyenkor nem várt mellékhatások léphetnek fel. Fokozhatja a nyugtatók hatását is, ezért ne szedjük őket együtt. Kerüljük a körömvirágot egy közelgő műtét előtt is.
A dekoratív körömvirág
A dekoratív körömvirág szirmai is fogyaszthatóak, de nem rendelkeznek gyógyító hatással. A friss virágokat adhatjuk salátákhoz, köretekhez. Egy kissé kesernyés, de kellemes ízt ad az ételeknek és kiegyensúlyozza az édes ízeket.
Körömvirág pite
A középkorban és utána Angliában igen sok virágot használtak fel az ételekben, például rózsát, az ibolyát és a körömvirágot meglehetősen széles körben alkalmazták. a körömvirágra úgy is tekintettek, mint gyógynövény, így sokszor egészségmegőrzés céljából rejtették az ételekbe. A körömvirág egyébként egy igen jellegzetes és fűszeres ízzel és illattal szolgál, mely a következő receptet is jellemzi. Mindenképpen érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
4 evőkanál körömvirág por vagy a szirmok
3 nagyobb, szabad tartású tyúkból származó tojás
3 púpozott evőkanál bio túró
1 evőkanál porcukor
kis csipet só
kis csipet szerecsendió
1 piskotóalapa
Elkészítési módja
Szedjük le a virágokról a szirmokat és forraljuk fel körülbelül 2-3 csésze vizet. A forró vízbe szorjuk bele azonnal a szirmokat. Néhány perc után szűrjük le. Válasszuk szét a tojásokat és keverjük össze a tojás sárgáját a szirmokkal. Szitáljuk át a túrót és adjuk hozzá a cukrot, a sót és szerecsendiót. Adjuk a szirmokat a túró mixhez. Verjük fel a tojásfehérjét és keverjük bele a keverékbe. Öntsük a masszát kivajazott tepsibe és helyezzük előmelegített sütőbe és süssük 175 fokon körülbelül 25 percen át, amíg át nem sül megfelelően. Csak akkor szolgáljuk meg, mikor teljesen kihűlt.
Körömvirág vinaigrette
⅓ csésze olívaolaj vagy saláta olaj
⅓ csésze rizsecet
2 evőkanál körömvirágszirom
2 evőkanál feldarabolt körömvirág levél
1 teáskanál cukor
Jégsaláta levelek
körömvirág levelek és virágok a díszítéshez(nem kötelező)
Elkészítési módja
Vegyítsük az olajat, az ecetet, a szirmokat, a leveleket és a cukrot. Fedjük le az edényt és jól rázzuk őket össze. Öntsük rá ezt a dresszinget a salátára és díszítsük a körömvirág leveleivel és szirmaival.