Hasznos tudnivalók a körömvirágról

Melyek az ideális körülmények a körömvirág növekedéséhez? Milyen hatóanyagoknak köszönhető a körömvirág gyulladáscsökkentő, regeneráló hatása? Hogyan alkalmazták a körömvirágot elődeink? Írásunkban megosztunk néhány érdekes és hasznos tudnivalót a körömvirágról!

koromvirag4

Kis körömvirág-botanika

Növénytani besorolása

A körömvirág (Calendula) a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozik. Nevét magváról kapta, mely a köröm hajlott ívéhez hasonlít. Botanikai neve (Calendula) arra utal, hogy több hónapon át folyamatosan virágzik. Virágzatának jellegzetes sárga színét a karotinoidok adják. Már az ókorban is ismerték és alkalmazták. 

Ideális környezet a körömvirág növekedéséhez

Kedvelt kerti növény, vadon nem fordul elő. Alacsony tápanyagigénnyel rendelkezik, a napos, mérsékelten nedves helyeket kedveli. Jól tűri a szárazságot, a legideálisabb számára a homokos vagy középkötött talaj.

A körömvirág legfőbb hatóanyagai

A körömvirág legfőbb hatóanyagai a poliszacharidok (15%), illóolajok (0,2%), E-vitamin, színezőanyagok, karotinoidok, szaponinok, triterpének (5-15%), kalendulin nevű, sárga színű gyanta, keserűanyag, flavonid (0,5-1%) (izoramentin és kvercetin glikozidok) és a C-18 nevű zsírsav.

Körömvirág felhasználása a különböző történelmi korokban

Ókori Róma: A rómaiak a körömvirágot az étel- és italfestmények színezésére használták. Alkalmazták továbbá gyógyászati célokra is, például a sebek gyógyítására és bőrproblémák kezelésére.

Középkor: A középkorban a körömvirágot a házi orvoslásban használták. A nők gyakran használták bőrápoló szerként, és a virágokat szappanok, olajok és krémek készítéséhez használták.

Indián kultúrák: Az észak-amerikai őslakos kultúrákban a körömvirágot ételeik és gyógyászati célokra is használták.

Középkori zöldséges kertek: A körömvirágot gyakran megtaláljuk középkori zöldséges kertekben, és a növény szerepelt a "zöldséges" könyvekben, amelyek leírták a középkori zöldségtermesztés és használat gyakorlatait.

18. század: Az 18. században a körömvirágot elkezdték szélesebb körben alkalmazni a gyógyászatban, különféle bőrbetegségek és sebek kezelésére.

Napjainkban is alkalmazzuk a körömvirágot gyógyászati célokra, például bőrproblémák, égési sérülések és sebek kezelésére, a kozmetikai iparba pedig különféle bőrápolási termékek és kozmetikumok alapanyagaként hasznosítják. 

Körömvirágkrém termékek ITT!

Herbiovit Körömvirágkrém 250 ml

Herbiovit Körömvirág krém 250 ml

Bőrbarát bőrápoló, mely az érzékeny, viszketésre, kipirosodásra hajlamos bőr napi ápolására ajánlott. Komplex hatóanyagok, vegán formula.

Ár: 2290 Ft
Megnézem

Herbiovit Aloe Vera krém250 ml

Herbiovit Aloe Vera krém 250 ml

Aloe verás hidratáló bőrápoló krém kézre, arcra, testre kenve egyaránt. Hidratáló hialuronsavat tartalmaz. Puhábbá és rugalmasabbá teszi a bőrt. 

Ár: 2290 Ft
Megnézem
Újdonság

Herbiovit KörömvirágLight 250ml

Herbiovit Körömvirág Light 250ml

Hipoallergén hatású körömvirág krém hozzáadott természetes növényi kivonatokkal és olajjal, valamint bőrnyugtató allantoin és panthenol hatóanyagokkal. 

Ár: 2390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!