Körömvirág

Körömvirág a gasztronómiában

(0/0)

A körömvirág a kertek egyik népszerű dísze, mivel taszítja a szúnyogokat és világos, sárgás színe feldobja a tájképet. A körömvirágból két fajtát különböztetünk meg, melynek mindkettőnek ehetőek a szirmai, de más hatásokat érhetünk el velük. Az egyik gyógyszer, ami nem nagyon ízletes, a másik pedig szebbé és ízletesebbé teszi a salátát, de nem gyógyítja meg betegségeinket. Ügyeljünk arra, hogy azonosítsuk a fajtát, mielőtt el kezdjük használni bizonyos célra.

koromvirag-olaj

A két körömvirág

A Calendula officinalis nem egyezik meg azzal a fajtával, amivel a kertben találkozunk - ezek általában eltérő fajták. A körömvirágok úgy néznek ki, mint a százszorszépek, viszont az eredeti sokkal lazább, míg a dekorációs célokra használt virág szirma sokkal szorosabban fűzöttek. Ha nem vagyunk teljesen biztosak, hogy melyikre is van szükségünk, akkor ne várjunk tőle gyógyhatásokat, mert lehet, hogy csalódni fogunk.

Felhasználási módok

A körömvirágot sokszor használják tinktúraként a különböző sebek, a bőrgyulladások és a fül fertőzéseinek kezelésére, helyileg vagy szájon át alkalmazva. A Marylandi orvosi egyetem szerint 5-10 gramm szárított virágot 15 percig kell forró vízben tartani, majd teaként elfogyasztani. Ez a tea enyhíti a gyomorfájást és a menstruációs görcsöket. Ha a bioboltban vásároltuk a körömvirágot, akkor kövessük a címkén található utasításokat.

Vigyázat!

A körömvirág nem alkalmazható terhes és szoptató nőknél, valamint azoknál, akik parlagfű allergiában szenvednek. Ilyenkor nem várt mellékhatások léphetnek fel. Fokozhatja a nyugtatók hatását is, ezért ne szedjük őket együtt. Kerüljük a körömvirágot egy közelgő műtét előtt is.

A dekoratív körömvirág

A dekoratív körömvirág szirmai is fogyaszthatóak, de nem rendelkeznek gyógyító hatással. A friss virágokat adhatjuk salátákhoz, köretekhez. Egy kissé kesernyés, de kellemes ízt ad az ételeknek és kiegyensúlyozza az édes ízeket.

Körömvirág pite

A középkorban és utána Angliában igen sok virágot használtak fel az ételekben, például rózsát, az ibolyát és a körömvirágot meglehetősen széles körben alkalmazták. a körömvirágra úgy is tekintettek, mint gyógynövény, így sokszor egészségmegőrzés céljából rejtették az ételekbe. A körömvirág egyébként egy igen jellegzetes és fűszeres ízzel és illattal szolgál, mely a következő receptet is jellemzi. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

Hozzávalók

4 evőkanál körömvirág por vagy a szirmok

3 nagyobb, szabad tartású tyúkból származó tojás

3 púpozott evőkanál bio túró

1 evőkanál porcukor

kis csipet só

kis csipet szerecsendió

1 piskotóalapa

Elkészítési módja

Szedjük le a virágokról a szirmokat és forraljuk fel körülbelül 2-3 csésze vizet. A forró vízbe szorjuk bele azonnal a szirmokat. Néhány perc után szűrjük le. Válasszuk szét a tojásokat és keverjük össze a tojás sárgáját a szirmokkal. Szitáljuk át a túrót és adjuk hozzá a cukrot, a sót és szerecsendiót. Adjuk a szirmokat a túró mixhez. Verjük fel a tojásfehérjét és keverjük bele a keverékbe. Öntsük a masszát kivajazott tepsibe és helyezzük előmelegített sütőbe és süssük 175 fokon körülbelül 25 percen át, amíg át nem sül megfelelően. Csak akkor szolgáljuk meg, mikor teljesen kihűlt.

Körömvirág vinaigrette

⅓ csésze olívaolaj vagy saláta olaj

⅓ csésze rizsecet

2 evőkanál körömvirágszirom

2 evőkanál feldarabolt körömvirág levél

1 teáskanál cukor

Jégsaláta levelek

körömvirág levelek és virágok a díszítéshez(nem kötelező)

Elkészítési módja

Vegyítsük az olajat, az ecetet, a szirmokat, a leveleket és a cukrot. Fedjük le az edényt és jól rázzuk őket össze. Öntsük rá ezt a dresszinget a salátára és díszítsük a körömvirág leveleivel és szirmaival.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).